Sanat Dünyası Yasta, Yapımcı Hasan Saltık Hayatını Kaybetti

Okunma: 4058
Türkiye 3 Haziran 2021 16:55
Videoyu Aç Sanat Dünyası Yasta, Yapımcı Hasan Saltık Hayatını Kaybetti
A
a

Sanat dünyasının önemli ismi, Kalan Müzik yönetim kurulu başkanı Hasan Saltık, geçirdiği kalp krizi nedeniyle 57 yaşında hakka yürüdü.

Saltık’ın ani ölümü sanat dünyasını ve memleketi Dersim’i yasa boğdu. Hasan Salık’ın sanatçı dostları yaşadığı acıyı sosyal medya hesaplarından paylaşırken, yurt dışında bulunan Ferhat Tunç, arkadaşı Hasan Saltık’ın ani ölümünden duyduğu acının tarifsiz olduğunu paylaştı. Şevval Sam'dan da duygulandıran bir paylaşım geldi. Yol arkadaşını kaybettiğini belirten Şevval Sam, "Üzüntümü tarif edemiyorum" ifadelerini kullandı.

Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Saltık, halk müziğinde unutulmaya yüz tutmuş birçok sanatçı ve eserlerini gün ışığına çıkaran isim olarak da biliniyordu. Acı haberi alan ünlü isimler sosyal medya hesaplarından peş peşe paylaşım yaparak yaşadıkları üzüntüyü paylaştı.
 
1964 Dersim doğumlu Hasan Saltık, amcasının oğlu Rahmi Saltuk’un plak şirketinde dört yıl çalıştıktan sonra 1992 yılında Kalan Müzik'i kurmuştu. Saltık, unutulmaya yüz tutmuş arşivlik kayıtlarını elinde bulunduran koleksiyon erlerden ve eski müzisyen ailelerinden derlediği etnomüzikolojik çalışmalar için de önem taşıyan eserleri "Kalan Müzik" etiketi altında yayınladı. Çeşitli yörelerin ulusal ve uluslararası arşivlerde; özellikle şahısların ellerinde saklanmış ya da unutulmuş kendi dillerinde müzik örneklerini içeren albümler yayınladı. Bizzat o yörelerde yaşayan sanatçılar tarafından kendi arkaik dil ve lehçelerinde seslendirdikleri müzik eserlerinin derlenmesi için araştırmacılara destek verdi, yapılmalarına ön-ayak oldu. Pomak göçmenlerinden Tahtacı Türkmenlerine, Sadettin Kaynak'tan, Münir Nurettin Selçuk'a, Hacı Taşan’dan, Hisarlı Ahmet'e, Hafız Yaşar'dan Muharrem Ertaş'a; Neşet Ertaş'tan Neyzen Tevfik'e, Malatyalı Fahri'den Âşık Veysel'e uzanan bir arşiv malzemesini yayımladı.
 
HASAN SALTIK KİMDİR?

Hasan Saltık, 1964 yılında Tunceli'de dünyaya geldi. İlköğrenimini Tunceli'de, ortaöğrenimini İstanbul'da tamamladı. İstanbul Devlet Konservatuarı’nda başladığı obua eğitimini ekonomik güçlükler nedeniyle yarım bırakarak Suadiye Lisesi'ne devam etti. Kalan Müzik'in kurucusudur. Klasik Türk Müziği'nin, Anadolu, Kafkas ve Balkan halk müziklerinin nadide örneklerini derleyip yayımladı. Amcasının oğlu Rahmi Saltuk'un plak şirketinde dört yıl çalıştıktan sonra 1992 yılında Kalan Müzik'i kurdu.
 
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat