Osmanlı Padişahları Neden Hacca Gitmedi?

Okunma: 753
Türkiye 11 Mart 2016 22:14
Videoyu Aç  Osmanlı Padişahları Neden Hacca Gitmedi?
A
a

İslam dini yasalarına göre yönetilen Osmanlı devleti yaklaşık olarak 600 yıl kadar hüküm sürmüş bir devlettir. Teokratik bir yapıda olmasına rağmen Osmanlı devletinde padişahlık makamında yer almış olan 36 padişahın hacca gitmedikleri bilinmektedir.

Durumu olan her Müslüman’ın üzerine farz kılınmış olan ibadetlerden birisi olmasına rağmen Osmanlı padişahları neden hacca gitmediler diye insan ister istemez merak etmektedir. Günümüzde Osmanlı devletini anlatan çok sayıda film ve dizi yapılıyor olmasına rağmen hiç bir senarist Osmanlı devletinin padişahlarının neden hacca gitmedikleri konusuna değinmemiş durumda. Bu yüzden sizlere Osmanlı tarihini daha iyi anlatabilmek adına tarihçilerin ve İslam bilginlerinin Osmanlı padişahları neden hacca gitmedi konusunda vermiş oldukları bilgileri aktaracağız.
 
 
 Tarihini araştırmayı sevmeyen bir millet olduğumuzdan dolayı eminiz birçoğunuz Osmanlı devleti padişahlarının hacca gitmediklerini ilk defa öğreniyordu. Tarihi derinlemesine bir şekilde araştıran kişiler Osmanlı padişahlarının hacca gitmediklerini bilmektedir ancak neden hacca gitmedikleri konusunda kesin bilgiler bulunmamaktadır. Osmanlı tarihini incelediğimizde ilk hacca gitme girişiminde bulunan padişahın 2. Beyazıt olduğunu görmekteyiz. 2. Beyazıt hacca gitmek için yola çıkmışken babası olan Fatih Sultan Mehmet’in ölümü üzerine geri dönmek zorunda kalmıştır.
Meydana gelen bu olaydan yola çıkarak yorum yapmamız gerekirse Osmanlı devleti padişahlarının devlet yönetimini boş bırakmamak adına hacca gitmediklerini söyleyebiliriz. Ne zaman Osmanlı devleti başsız kalacak olursa düşman devletler ilgili zamanda Osmanlı devletine savaş açmıştır. Tarihini iyi bilen Osmanlı padişahlarının bu durumu tekrardan yaşamamak adına yönetimi bırakıp hacca gitmedikleri düşünülenler arasında yer alıyor. Hacca gitmek isteyen bir diğer padişah ile 2. Osman’dır. Birçoğunuz bu padişahı genç Osman olarak da bilinmektedir. Genç Osman hacca gitmek için niyet etti ancak dönemin şehül islamı yönetiminin boş kalmaması adına kendisinin hacca gitmemesi gerektiği yönünde fetva vermiş ve bu nedenden dolayı genç Osman da hacca gitmemiştir.
İslam dinine göre hac ibadetinin şahsi mallar ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Osmanlı devleti padişahları sıradan bir vatandaş gibi yola çıkıp hac ibadetlerini yerine getiremeyeceğinden dolayı yanlarına aşırı derecede asker almaları gerekmektedir. Ayrıca seyahat esnasında yolların açılması da diğer insanların mağdur olmasına neden olmaktadır. Padişah bireysel olarak yani devlet malını kullanmadan bunları yerine getiremeyeceğinden dolayı hacca gitmemiştir.
 
 
Yaptığımız araştırmalar sonucunda bazı kaynaklarda padişahların hacca gitmediğini ancak hac görevini yerine getirmek adına vekil tayin ettiklerini yazmaktadır ancak kesin bilgiler değildir. İslam dinini bu denli geniş coğrafyalara yayılmasını sağlayan Osmanlı padişahlarının neden hacca gitmedikleri konusunda günümüzde de araştırmalar yapılıyor olsa da Osmanlı padişahlarının ülkedeki adaleti kalıcı kılmak adına hacca gitmediklerini düşünmekteyiz. Eğer sizin bu konuda kesin bilgileriniz varsa bunları İslam coğrafyasında yaşam süren insanların bilgilenmesi adına bizlerle paylaşabilirsiniz. Rabbim her Müslüman hac vazifesini yerine getirme imkânı tanısın.
 
Başka yerden alınmıştır 
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat