Çanakkale Zaferi’nin 101. Yıldönümü Etkinlikleri

Okunma: 458
Sultangazi 18 Mart 2016 22:56
Videoyu Aç Çanakkale Zaferi’nin 101. Yıldönümü Etkinlikleri
A
a

Sultangazi Belediyesi, Çanakkale Zaferi’nin 101. yıldönümünde bir dizi etkinlik düzenledi. “Çanakkale’den Son Mektup” isimli film gösterimi ile başlayan etkinliklerde Çanakkale Savaşı’nda kullanılan eşyalar ve savaş malzemelerinden oluşan “Çanakkale Savaş Müzesi” yer aldı.

 Etkinliklerin son gününde “Çanakkale Zaferi” konulu panel ve “Şehitleri Anma” programı düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, “Bu destanın her satırında insanlık onuru vardır. Bu onur, düşmana sadece silahlı mücadelede değil, verdiği insanlık dersi örnekleriyle de baş eğdiren aziz Mehmetçiklerimize aittir” dedi.

Sultangazi Belediyesi, Çanakkale Zaferi’nin 101. yıldönümünde çeşitli etkinlikler düzenledi. Çanakkale Zaferini anma etkinlikleri “Çanakkale’den Son Mektup” isimli film gösterimleri ile başladı. 

Çanakkale Savaşı’nda kullanılan eşyalar ve savaş malzemelerinden oluşan  “Çanakkale Savaş Müzesi” Sultangazililerin ziyaretine açıldı.

Sultangazi Belediyesi Nikah ve Düğün Sarayı’nda düzenlenen programa İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, Sultangazi Kaymakamı Ali Uslanmaz, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay,  İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Demir, İlçe Müftüsü Yusuf Sarıkaya, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Programda konuşma yapan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Çanakkale ruhunun çok iyi anlaşılması gerektiğini belirterek “Çanakkale Zaferi; dünya literatüründe bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin tamamen değiştiği ve Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu zaferdir. Bu zaferin daha iyi anlaşılması için geçen yıl 100. yıl anma etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiğimiz sempozyumda değerli akademisyenlerimizin tebliğlerini kitapta derleyerek sizlere sunmanın da gururunu yaşıyoruz ” dedi.  

Anadolu’da tüten her evin kutsi hatırasında bir Çanakkale şehidinin olduğu ifade eden Başkan Altunay, şunları söyledi:

“Çanakkale yokluklar içindeki bir milletin, çağın en güçlü devlet ve silahlarına topyekûn direnişinin gerçek bir destanıdır. Bu destanın her satırında insanlık onuru vardır. Bu onur, düşmana sadece silahlı mücadelede değil, verdiği insanlık dersi örnekleriyle de baş eğdiren aziz Mehmetçiklerimize aittir. 250 bin şehidimizin ruhunun şad olması, bugünkü gençliğimizin Çanakkale ruhuyla bezenmesiyle mümkündür. Övgülerin en güzeline layık olan Çanakkale Şehitleri asla unutulmayacak, milletimizin kalbinde ebedi yaşayacaklardır.”

Programda konuşan İstanbul milletvekili Haydar Ali Yıldız, dünyanın dört bir yanında şehitlikleri olan bir millet olduğumuzu söyledi. Ramazanlarda Çanakkale’de yaptıkları iftar programlarını anlatan Yıldız, “Şehitlerimizin yemeği olan buğday çorbası, arpa ekmeği ve su ile iftarımızı açıyoruz. Dünyanın dört bir yanından şehit torunlarını ağırlıyoruz. Devleti aliye için her zaman şehit olmaya hazır olduklarını söylüyorlar. Çanakkale referansımız olarak ‘Tek vatan, tek devlet, tek millet olarak’ daha güçlü bir Türkiye için çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.

Etkinlikler kapsamında düzenlenen “Çanakkale Zaferi” konulu panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Prof. Dr. Fatih Andı ile Dr. Coşkun Yılmaz  katıldı. Akademisyenler Çanakkale Zaferi’nin tarihte bıraktığı izleri anlatarak, etkinliği düzenleyenlere teşekkür ettiler.

ŞEHİTLERİ ANMA PROGRAMI

Dört gün devam eden etkinliklerde “Şehitleri Anma” programında ise şehit yakınları ile gaziler, yemekte buluştu. Programa İstanbul Milletvekili Fatma Benli, Sultangazi Kaymakamı Ali Uslanmaz, Belediye Baskanı  Cahit Altunay, Muharip Gaziler Derneği İstanbul Şube Başkanı Ahmet Kendigel, Kore Savaşı Anma Vakfı Türkiye Temsilcisi Kwang Hee Park ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

Programda söz alan milletvekili Fatma Benli, şehitlik ve gaziliğin önemli bir değer olduğunu ifade etti. Benli, Çanakkale’de hayatını kaybeden binlerce gencin ruhunun bizi ayakta tuttuğunu söyledi.

Kuran’ı Kerim tilavetinin okunduğu programda Sultangazi Belediyesi tarafından hazırlanan kısa belgesel gösterimi sunuldu.

Program sonunda gazilere ve Sultangazi Belediye Başkanı Altunay’a tesekkür  plaketi takdim edildi.

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat