Türkiye'de Yaşayan Suriye Türkmenleri Kampa Girdi

Okunma: 3432
Sultangazi 12 Ocak 2022 08:56
Videoyu Aç Türkiye'de Yaşayan Suriye Türkmenleri Kampa Girdi
A
a

Türkiye Genelinde yaşayan Suriye, Türkmenlerine bağlı 20 dernek Mersin'in Silifke İlçesinde kapalı kampa girdi.

Suriye’de yaşanan İç savaştan dolayı ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve bu nedenle Türkiye’ye sığınan Suriye Türkmenleri bizlerle aynı kan ve kültürden oldukları için, birlikte yaşama kültürünü kısa zamanda benimsediler.

Ülkelerinde yaşanan kirli savaş sebebiyle Suriye ve Türkiye’nin farklı coğrafyalarına dağılan, kendi yaşam biçimlerini, kültürlerini, geleneklerini, göreneklerini ve sosyal yapısını unutmamak, gelecek kuşaklara aktarmak için Türkiye sınırları içerisinde sivil toplum kuruluşları kurarak örgütlenen ve birlikteliklerini pekiştiren Suriyeli Türkmenler, yaptıkları güzel çalışmalarla kendinden söz ettiriyor.   

İlk olarak 2017 yılında “ Batı Türkmeneli Derneği’ni” kurarak bir ilke imza atan Tarık Sulo Cevizci ve Arkadaşları, o günden bu güne Suriye Türkmenleri 30’a yakın dernek kurdular. Ve bu Derneklerin kuruluşunda Türkmen Lider Tarık Sulo Cevizci’nin çok büyük emeği olmuştur.



Suriyeli Türkmen Dernekleri Kapalı Kış Kampına Girdi

Kısa zamanda 30 yakın derneğin örgütlenerek oluşturdukları Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu’nun geleneksel hale getirdiği, 1’i yaz aylarında ve 1’i de kış aylarında olmak üzere yılda 2 defa kapalı kampa giriyorlar.

Bu kamp içerisinde yatılı olarak kalan Suriyeli Türkmenler, aidiyet duygusuna bağlı kalarak kendi öz kültürünü canlı tutarak, yaşam biçimlerine sahip çıkarak ülkelerinde çalışmaları devam eden “Yeni Suriye Anayasası” kapsamında Türkmenlerin haklarını alabilmek ve Suriye’de yaşanan kirli savaşın sonlandırılması ve siyasi kavga ve çıkarların son bulması için çalış taylar düzenliyorlar.



  Bu yılın ilk kış kampı Mersin’de

Yıllardır Türkiye’de yaşayan Suriyeli Türkmenlerin gayret ve çabaları sonucu bir ilk gerçekleşti. Türkiye’de faal olan 20 Suriyeli Türkmen Derneği Mersin’de kapalı kampa girdi. Kendi örf ve adetlerine dört elle sarılan, kültürlerinin yok olup gitmemesi için mücadele eden Suriyeli Türkmenler adeta bu kampa yeniden hayat buldu. Türkiye içerisinden ve Suriye’den çok önemli isimlerin konuk olarak katıldığı kapalı kampa Türkmenlerin ilgisi büyük oldu.
Kampa katılan Suriye’li Türkmen Dernek isimler şöyledir:
 
1- TÜRKMEN FED
2- TÜRKMEN KARDEŞLİK DERNEĞİ
3- SULTANGAZİ TÜRKMEN DERNEĞİ
4- BURSA SURİYE TÜRKMENLERİ DERNEĞİ
5- DÜNYA TÜRKMEN DERNEĞİ
6- HALEP TÜRKMENLERİ DERNEĞİ
7- TÜRKMEN GENÇLİK KOLLARI TEŞKİLATI
8- HUMUS TÜRKMENLERİ DERNEĞİ
9- KONYA SURİYE TÜRKMENLERİ DERNEĞİ
10- İZMİR SURİYE TÜRKMENLERİ DERNEĞİ
11- İKİTELLİ TÜRKMEN DERNEĞİ
12- ELBEYLİLER DERNEĞİ
13- OSMANİYE SURİYE TÜRKMENLERİ DERNEĞİ
14- AKSAKALLILAR HEYETİ
15- ADANA TÜRKMEN DERNEĞİ
16- SURİYE TÜRKMENLERİ DERNEĞİ
17- ŞANLIURFA SURİYE TÜRKMENLERİ DERNEĞİ
18- TÜRKMEN Ocağı DERNEĞİ
19- SURİYE YEŞİL AY DERNEĞİ
20- ANKARA DERNEĞİ


 
Siyasiler Kapalı Kampı Ziyaret Etti

Suriye Türkmen Dernekleri Federasyonu, Suriye’de yaşanan iç savaş sonrası Türkiye’nin farklı bölgelerine dağılan Türkmenleri bir araya getirerek bir çatı altında örgütlenmelerine vesile oluyor. Türkmenlerin kültürel zenginliklerin kaybolup gitmemesi, gelecek kuşaklara aktarılması için önemli çalışmalara imza atan Federasyon, Türkmen Halkının Birliği ve beraberliği, savaş sonrası yaşamış oldukları sorunları. Bugün içerisinde bulundukları durumu ve gelecek kaygılarını masaya yatırmak ve geleceğe yönelik çözüm önerileri sunmak için her yıl yaz ve kış aylarında kapalı kamplar düzenleyerek çözüm arıyor.


 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen Kampı Ziyaret Etti

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Mersin İli Silifke İlçesi’ne bağlı Mehmet Akif Ersoy Gençlik kampında bir araya gelen, Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu’nun geleneksel hale getirdiği kış kampına, AK Parti Genel başkan yardımcısı Mustafa Şen katılım sağladı. Türkmenlerle birlikte Türkmen Çadırına geçen Şen, Türkmenlerin sorunlarını dinledi. Çözüm önerileri sundu ve tavsiyelerde bulundu. Hükümet olarak herzaman Türkmenlerin yanında olduklarını, Türkmenlerin birliği ve bütünlüğüne önem verdiklerinin altını çizdi. Şen bu güzel organizasyona ev sahipliği yapan Türkmen Dernekler Federasyonu Başkanı Tarık Sulo Cevizci’ye teşekkür etti.  



Muhammet Kadı, Kapalı Kampın Amacını Anlattı 

Gazetemize Mersin’de yapılan kampla ilgili açıklamalarda bulunan Sultangazi Suriyeli Türkmen Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Tüm Dernekler Federasyonu Suriyeli Türkmenler Genel Başkan Yardımcısı Muhammet Kadı, şunları söyledi. “ Biz Suriyeli Türkmenler Ülkemizde yaşanan iç savaş sonrası birçok eziyet çektik. Evimizden yurdumuzdan uzaklaşmak zorunda kaldık. Birçoğumuzun bilmediği, tanımadığı topraklara göç etmek zorunda kaldık. Yaşam biçimimizi, yıllarca bir araya getirdiğimiz birikimlerimizi bir çırpıda bırakıp ülkemizi terk etmek zorunda bırakıldık. Bilmediğimiz bu coğrafyada gençlerimizin, çocuklarımızın iki kültür arasında bocalayıp yanlış yerlere sapmaması, kendi öz kültüründen uzaklaşmaması adına bir araya gelerek örgütlenmeye çalıştık. Bir arada olmak için Sultangazi Suriyeli Türkmenler Derneği’ni açtık. Acılarımızı ve sevinçlerimizi bu çatı altında birlikte paylaştık. Acılarımızı birlikte paylaşarak azaltırken, sevinçlerimizi ve mutluluklarımızı birlikte paylaşarak çoğalttık. Çok şükür Türkiye genelinde kurulan 20 Suriyeli Türkmen Derneği bir araya gelerek Federasyon oluşturduk. Her yıl iki kez kapalı kamplar kurarak sorunlarımıza, sıkıntılarımıza çözümler üretmeye çalışıyoruz. Bu kapalı kamplar bizleri hem motive ediyor hem de moral veriyor. İnşallah bir an çönce ülkemizde iç savaş sonlanır, ülkesine, yurduna topraklarına dönmek isteyen kardeşlerimiz ülkelerine giderek mutlu ve huzurlu bir yaşam sürerler” dedi.   
 
 
 
 
1000
icon
Fatih Süleyman 9 Mayıs 2022 00:05

Teşekkür ederim ellerine sağlık çok güzel olmuş Allah birlik beraberliğimizi daim eylesin Allah siz den razı olsun ne mutlu Türküm Türkmenim diyene

0 1 Cevap Yaz
İbrahim hasan 19 Ocak 2022 20:38

Allah yolunu zi açik eylasin Türkmen kardaşlarm

0 4 Cevap Yaz
Ahmed yazci 15 Ocak 2022 20:27

Başarılar Türkmen gardeşlarim Allah açık eylesin ne mutlu Türküm nim deana

0 6 Cevap Yaz
مصطفي ابو لقملن 14 Ocak 2022 16:33

نتمنى لكم التوفيق والنجاح أيها الإخوة التركأن

0 7 Cevap Yaz
مصطفي ابو لقملن 14 Ocak 2022 16:33

نتمنى لكم التوفيق والنجاح أيها الإخوة التركأن

0 7 Cevap Yaz
Vahida javeş 14 Ocak 2022 00:56

Allah sezlardan Râzî olsun sayin muhamed kadi başkan yolunuzu açık olsun başarılar diliyorum

0 8 Cevap Yaz
محمد بايرام 13 Ocak 2022 21:50

اتمنى لإخواننا التركمان التوفيق والنجاح وا لتعاون قبما يرضي الحكومة التركيةوقوانينها وانضمتها والابتعاد عن مخالفتها وشكرا

0 6 Cevap Yaz
Hüseyin Çelebi 13 Ocak 2022 10:05

Bu kampın düzenlenmesinde emeği geçen başta federasyon başkanı sn. Tarık cevizci ve dernek temsilcilerine ayrı ayrı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu şekilde bir araya gelip Türkmenlerin problemlerini konuşmak, çözümler üretmek biz Türkmenlere çok fayda sağlar , Türkiyenin farklı illerinden gelen hemşehrilerimizle tanışmak, hasbihal etmek aramızdaki bağları güçlendirir.bu tür organizasyonların tekrar düzenlenmesi davamıza güç katacağına inanıyorum.

0 5 Cevap Yaz
Mesa abbas

Teşekkür ederiz dukdur by Sağ olun var olun sizler Saygılarımızla sonsuzdur

0 5
Bahadin kadı 12 Ocak 2022 21:15

Başarılar diliyorum başkan Muhammed kadı çok güzel olmuş

1 5 Cevap Yaz
Ahmet ağa 12 Ocak 2022 11:43

1- En önce bir sayım yapmalıyız. 2- bir diş ilişkiler başkanlığı olmalı. 3- bir MHP başkanı ile bır toplantı yapılmalı. Destek almak için. 4- Türkmenistana gidilmeli ve destek istenmelı: A- burs desteği. B- madi desteği. 5- sağlam adim atılmalı eski hataları göz önüne alarak bir daha aynı hataya düşmemeli. Sizlere başarılar dilerim Ben Ahmet Ağa gazi antepten arıyorum detaylı bilgi için lütfen ben arayın tel: 05387062866 Sağ olUn var olun melette hayırlı faydalı olun

0 7 Cevap Yaz
Muhamed kADi

Tamam abi sezi gereken bilgileri size WhatsApp yollarım Saygılarımla

0 7
hava durumu HAVA DURUMU
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat